flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

18 березня відбулася ІV конференція суддів загальних судів

20 березня 2014, 12:35

18 березня в 2014 року в м. Києві відбулася IV Конференція суддів загальних судів, під час якої делегати і учасники прослухали інформацію про роботу й майбутні напрямки діяльності органів суддівського самоврядування, здійснення судочинства загальними судами, обговорили питання фінансового та організаційного забезпечення загальних судів.

Чернівецьку область, відповідно до частини другої статті 119 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», на конференції представляли голова Вижницького районного суду Чернівецької області Володимир Круглюк та голова апеляційного суду Чернівецької області Микола Олійник.

Особливу увагу делегати конференції звернули на законопроект про відновлення довіри до судової системи, який профільний комітет Верховної Ради України розглянув 12 березня і рекомендував парламенту взяти за основу. З цього приводу свої думки висловили голова ради суддів загальних судів Павло Гвоздик, голова Вищого Спеціалізованого суду України по розгляду цивільних і кримінальних справ Андрій Солодков, суддя Верховного Суду України, голова Ради суддів України Василь Онопенко, голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Самсін, голова апеляційних суддів міста Києва Антон Чернушенко,  Івано-Франківської області Надія Стефанів та Чернівецької Микола Олійник.

Не обійшлося без критики цього законопроекту. Ігор Самсін і Антон Чернушенко, зазначили, що він носить неконституційний і репресивний характер. Вони звернути увагу на потребу посилення незалежності судової влади шляхом розширення відповідних повноважень органів суддівського самоврядування.

Потреба прийняття системних правових, організаційних, матеріально-технічних, фінансових заходів для вирішення проблем в сфері правосуддя відзначив голова ВССУ Андрій Солодков. Він зазначив, що сьогодні, у цей тяжкий для нашої держави час, у всіх нас має бути розуміння того, що Україна може відбутися як правова і демократична держава лише при умові функціонування незалежного і неупередженого суду.

Процес становлення суду, як гарантії прав і свобод людини і громадянина, підкреслив Андрій Солодков, є дуже складним, тому що часто проблеми, які виникають в сфері правосуддя, помилково бачать виключно в діяльності судів. Разом з цим, вони в значній мірі обумовлені зовнішніми факторами, які знаходяться не в компетенції судової влади.

Делегатами конференції підтримана позиція Ради суддів загальних судів, висловлена в її рішенні від 06.03.2014 р. № 9 в якому йдеться про те, що всі заходи, спрямовані на віднову довіри до судової влади, повинні базуватися на положеннях закону і відповідати нормам європейських і міжнародних стандартів в сфері судочинства як на рахунок суддівського корпусу України, так і у відношенні суддів, призначених або вибраних на адміністративні посади відповідно з встановленими законом порядком.

Віце-президент Європейської комісії з питань ефективності правосуддя Георг Става повідомив про європейські підходи вирішення проблемних питань пов’язаних з діяльністю суддів. Зокрема, на його думку, проект закону про відновлення довіри до судової системи в Україні не відповідає положенням конвенції про захист прав людини і основних свобод. Також він наголосив, що політичні рішення не можуть впливати на діяльність суддів. Міжнародний експерт переконаний, що оцінювати діяльність суддів компетентні тільки самі судді, тому він висловив критичне зауваження про створення дисциплінарної комісії не зі складу суддів. Він також виступив проти того, щоб на цей процес був політичний вплив. «Саме суддівська незалежність і не упередженість є основними умовами для здійснення правосуддя, тому рішення про відбір, призначення суддів повинні прийматися тільки з урахуванням об’єктивних критеріїв і органами, які відповідають за забезпечення суддівської недоторканості», - уточнив Георг Става.

Також на конференції учасники заслухали звіт голови ради суддів загальних судів Павла Гвоздика про роботу органу суддівського самоврядування й інформацію голови ВССУ Андрія Солодкова про здійснення судочинства загальними судами в 2013-2014 роках.

Так, у 2013 році в місцеві загальні суди надійшло більше 3 млн. 577 тис. справ і матеріалів (на 3% менше, ніж в 2012 році). При цьому середньо місячне навантаження на суддю місцевого загального суду становить 67,2 справ і матеріалів (на 3% менше, ніж 2012 році), апеляційний суд – 18 справ і матеріалів (на 2,3% більше, ніж 2012 році), на суддю судової палати цивільних справ ВССУ – 139,4 касаційних скарг, справ і заяв (на 6,7% більше, ніж в 2012 році), в судову палату кримінальних справ – 53 справи і матеріалів (на 9,5% менше, ніж в 2012 році).

Не зважаючи на велику кількість справ, що надійшли на розгляд загальних судів, а також значне навантаження на кожного суддю, можна констатувати, що відсоток нерозглянутих справ незначний і складає менше 10% від всіх справ, які знаходилися на розгляді в місцевих загальних судах.

Крім того, після обговорення актуальних питань учасники конференції вибрали делегатів на ХІІ позачерговий з’їзд суддів України, якій відбудеться 7 квітня 2014 року.

 Зокрема, делегатами ХІІ позачергового з’їзду суддів України від Верховного Суду України обрано Василя Онопенка, Валентину Косарєву та Віктора Кривенка, від ВССУ суддів  Павла Гвоздика, Михайла Макарчука та  Ірину Григор’єву, від  апеляційних судів областей судді Надію Стефанів, Валерія Чорнобука та Миколу Олійника.