flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумовано роботу судів Чернівецької області за перше півріччя 2013 року

02 серпня 2013, 10:55

 На вулиці пора відпусток, але тільки не для Апеляційного суду Чернівецької області. Адже правосуддя не знає слова відпочинок. Кожного дня працівники апарату суду та суддівський корпус завдяки титанічним зусиллям відновлюють справедливість та охороняють права людей.

У п’ятницю, 26 липня відбулися загальні збори суддів Чернівецької області. Основною їхньою метою було підбиття підсумків здійснення правосуддя за перше півріччя 2013 року. За словами Голови Апеляційного суду Чернівецької області Миколи ОЛІЙНИКА, порівняно з минулим роком простежується скорочення обсягу виконаної роботи судами. Станом на сьогоднішній день розглянуто 21 050 справ, а це менше на 1 967. В основному така тенденція склалася за рахунок судових розглядів по КАСУ (Кодекс адміністративного судочинства України). Їх показник впав з 8 450 до 7 665 справ. Також важливими та позитивним є скорочення кількості розглядів кримінальних справ. Цьогоріч їх число склало 1 099, на відміну від 1 496 у минулому році.

Таке скорочення обсягу роботи судів призвело до схвальних змін зокрема і для суддівського корпусу. Найважливішим стало зменшення навантаження на суддю, що дає можливість забезпечити ще вищий рівень правосуддя. За першу половину цього року було розглянуто 55 справ, а не 69 за такий самий період минулоріччя. Також спостерігається мізерне збільшення обсягу проаналізованих матеріалів, пов’язаних з кримінальними справами – 3 345 ( порівняно з 3 213 за минулий рік).

В усіх районних судах в першій половині 2013-го було забезпечено високий рівень захисту справедливості. Найбільше навантаження на одного суддю було в Кіцманському (77), Глибоцькому (76,6), Шевченківському (74,1), Першотравневому (72,2) та Сокирянському (60,5) районних судах. Але це не завадило суддівському корпусу в повному обсязі забезпечити ефективне здійснення правосуддя. У меншій мірі простежується навантаження – в Герцаївському (21,6), Путильському (31,1) та Садгірському (41,3) районних судах. Це явище дало можливість покращити якість організації роботи суддів.

Для Апеляційного суду Чернівецької області стало плідним перше півріччя. Насамперед зросла кількість судових розглядів. Якщо минулого року було розглянуто 1865 справ, то цьогоріч, за цей період, вже – 2143.

Важливий внесок у підвищення продуктивності праці зробила Судова палата в кримінальних справах. Нею розглянуто 1367 справ, а це на 205 більше, ніж минулого року. Про ефективність правосуддя свідчить і те, що було скасовано 29 постанов та 71 вирок. Як результатом стало скасування і змінення 150 вироків і постанов, а це становить 19,4% від загальної кількості розглянутих судами першої інстанції.

Судовою палатою в цивільних справах у процесуальному порядку перевірено 776 справ, з яких скасовано 96 ухвал та 204 рішення. Це свідчить про підняття рівня місцевих судів у порівнянні з минулими роками.

Цей рік розпочався з позитивних змін і ефективної праці суддівського корпусу та працівників апарату суду, що є свідченням підвищення рівня справедливого правосуддя.

Світлана ЗАЙЦЕВА