flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Круглий стіл: «Оцінка впровадження програми опитування користувачів судових послуг за методологією карток громадянського звітування (КГЗ) та здійснення аналізу забезпечення рівного доступу осіб із обмеженими фізичними можливостями до правосуддя»

27 червня 2013, 10:52

 25 червня 2013 року у м. Львові за участю представників Чернівецької області, у тому числі апеляційного суду Чернівецької області, за підтримки регіонального громадського фонду «Право і демократія» м. Львів та Проекту USAID «Справедливе правосуддя» відбувся регіональний круглий стіл на тему: «Оцінка впровадження програми опитування користувачів судових послуг за методологією карток громадянського звітування (КГЗ) та здійснення аналізу забезпечення рівного доступу осіб із обмеженими фізичними можливостями до правосуддя»

Зокрема, йшлося про те, що на даний час в державі склалась потреба у чіткому визначенні стандартів якості роботи судів. Важливим моментом  у цьому процесі є активізація громадян - відвідувачів суду, з метою з'ясування їх думки та оцінки якості роботи конкретних судів, а також визначення проблем, які на думку громадян є найбільш поширеними у роботі суду. Неодноразово правозахисні організації, представники медіа та громадські активісти звертали увагу влади на недопустимість порушення прав та інтересів осіб з обмеженими фізичними можливостями, однак ситуація з гарантування доступу до правосуддя та отримання якісних судових послуг даної категорії громадян потребують покращення. Як показує попередній досвід  у сфері моніторингу судів та захисту прав і інтересів осіб з обмеженими фізичними можливостями - більшість приміщень судів в державі не є пристосованими під потреби осіб з обмеженими фізичними можливостями.

  Разом з тим, проведено фокус-групові дослідження за участю суддів та працівників апаратів  судів, на яких проаналізовано стан доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до приміщень судів; сформовано єдину базу усіх рекомендацій наданих кожному  суду; отримано додаткову інформацію про якісні/кількісні/якісно-кількісні зміни котрі відбулися у судах після отримання ними рекомендацій від громадських організацій; розроблено картку за допомогою якої було здійснено спостереження та зафіксовано критерії доступу осіб із обмеженими фізичними можливостями до судових приміщень та послуг. Даний інструментарій було розроблено за допомогою залучення до реалізації проекту організацій, які представляють інтереси інвалідів та займаються дослідження стану доступності на місцевих рівнях у запропонованих проектом областях.

  Крім того, визначено та проаналізовано найбільш типові проблемні та системні чинники котрі перешкоджають доступу осіб із обмеженими можливостями до судових приміщень та одержання судових послуг.