flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Корупція є однією з найважливіших та найактуальніших проблем нашого суспільства

06 квітня 2016, 13:28
Коли ви бачите, що торгівля ведеться не за згодою, а з примусу, коли для того, щоб виробляти, ви повинні отримувати дозвіл від тих людей, хто нічого не виробляє, коли гроші пливуть до ділків не за товари, а за переваги, коли ви бачите, що люди стають багатшими за хабар або по протекції, а не за роботу, і ваші закони захищають не вас від них, а їх - від вас, коли корупція приносить дохід, а чесність стає самопожертвою, знайте, що ваше суспільство приречене.
(Айн Ренд)
 
Корупція – це глобальна проблема, яка торкається соціальних, економічних, політичних і міжнародних аспектів держави та наносить підривний вплив демократичним процесам у країні, а також загрожує конституційним правам і свободам громадян.
Найбільшою проблемою є те, що корупція підриває довіру громадян до влади, а тому наступні намагання державних органів виправити та припинити вказане явище, зводить такі намагання нанівець.
Нещодавно апеляційним судом Чернівецької області було розглянуто кримінальне провадження щодо службових осіб, працівників Першотравневої районної ради у місті Чернівці, а саме: громадян «Ш» та «В», які вчинили корупційний злочин, за який передбачена кримінальна відповідальність ст. 368 Кримінального кодексу України.
Так засуджені, будучи посадовими особами органу місцевого самоврядування, намагалися незаконно збагатитись шляхом одержання неправомірної вигоди у вигляді грошових коштів у сумі 120 000 доларів США.
Такі незаконні кошти, вони хотіли отримати за не створення перешкод у діяльності ринку «Нива» ТОВ «Світанок» та сприяння в отриманні дозволів на його реконструкцію.
Один із винних осіб, вказав на те, що в силу наданих йому повноважень за займаною посадою, він може надати рекомендації Чернівецькій міській раді щодо неможливості проведення робіт реконструкції цього ринку та необхідності його закриття.
Після створення комісії з вивчення проблемних питань функціонування мікроринку «Нива» ТОВ «Світанок», в склад якої було включено засудженого, він за пособництвом із іншим засудженим, який також був службовою особою органу місцевого самоврядування, вирішив скористатися такими обставинами для подальшого отримання неправомірної вигоди, при цьому зменшивши суму до 100 000 доларів США та запевнивши про те, що за умови сплати таких коштів, комісія прийме рішення про необхідність реконструкції ринку, а не його закриття, оскільки засуджений є членом вказаної комісії та може вплинути на її рішення.
Поставлена в таке невигідне для неї становище, особа погодилася виконати вказівки вимагачів. Повідомивши про такі дії працівників правоохоронних органів він передав грошові кошти у сумі 810 000 грн. за точними вказівками засудженого одному із його родичів.
За наслідками розгляду вказаного кримінального провадження було визнано одного обвинуваченого винним у одержанні службовою особою, яка займає відповідальне становище неправомірної вигоди для себе та третьої особи за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду будь-якої дії з використанням наданої їй влади та службового становища, поєднаної з вимаганням неправомірної вигоди, в особливо великому розмірі, а іншого засуджено за пособництво в одержанні службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе та третьої особи за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду будь-якої дії з використанням наданої їй влади та службового становища, поєднаної з вимаганням неправомірної вигоди, в особливо великому розмірі.
Покарання призначено у виді позбавлення волі з конфіскацією належного їм майна. Також таких осіб позбавили права займати відповідні посади на певний строк, а одного із них – позбавили рангу.
Під час апеляційного провадження, засудженим «Ш» та його захисником були здійснені спроби затягнути розгляд кримінального провадження, що могло слугувати підставою для порушення апеляційним судом розумних строків її розгляду.
Разом з тим, в апеляційній скарзі ними були заявлені необґрунтовані клопотання.
Крім цього, спочатку не з’являвся сам захисник, а вже потім і засуджений, що в своїй сукупності позбавляло суд можливості оперативно розглянути справу, а тому колегія суддів була змушена відкладати судові засідання.
Такі дії засудженого «Ш» апеляційним судом були розцінені як порушення покладених на нього процесуальних обов’язків, а тому колегія суддів прийняла рішення, яким сплачену заставу у розмірі 344 100 гривень стягнула на користь держави.
Проте, навіть такі дії не перешкодили апеляційному суду, у розумний строк, розглянути це кримінальне провадження та прийняти рішення щодо засуджених, притягнувши винних осіб до кримінальної відповідальності за вчинене.
Боротьба з корупцією, на думку суду, є ключовим питанням на шляху становлення правової держави, а викоренити таке явище можливо лише спільними зусиллями, як правоохоронних органів, так і самих громадян.
А тому давайте докладемо спільних зусиль у боротьбі з корупцією. 
 
Прес-служба
Апеляційного суду Чернівецької області