flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як українцям з окупованих територій отримати в РАЦСі документи?

26 лютого 2016, 15:40
Українські громадяни, які проживають на тимчасово окупованих територіях, зможуть отримати легальні українські документи про народження та смерть в будь-якому РАЦСі України. Для цього спочатку потрібно буде звернутись до суду.
Для початку, щоб отримати українські документи щодо народження або смерті, слід звернутися до будь-якого РАЦСу або центру безоплатної правової допомоги, де громадянам нададуть консультації, пам’ятку з покроковим планом дій і типовий проект заяви до суду.
Наступним кроком є звернення із заповненою заявою до будь-якого районного суду. Суд у свою чергу зобов’язаний невідкладно розглянути цю справу і винести відповідне рішення про встановлення факту народження або смерті.
Доказами на підтвердження слів громадян у суді можуть бути фотографії, покази свідків та родичів, у тому числі письмові документи.
Очільник Мін’юсту пояснює, що це рішення суду одразу надається до виконання в той самий РАЦС, куди громадянин звертався за консультацією. РАЦС на цій підставі має видати громадянину легальний український документ.
У свою чергу представники Міністерства Юстиції наголошують на тому, що процедура достатньо проста і не потребує звернення до адвокатів, адже консультацію будуть надавати громадянам у РАЦСах та у центрах БПД. Єдине, на що треба буде витратити кошти – це на судовий збір, який за цими категоріями справ становить 275,6 грн.
 
Джерело: Закон і Бізнес.