flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Чернівецької області покращив показники у 2015 році

24 листопада 2015, 14:38
Покращення якості здійснення правосуддя судовою системою в Україні є одним з пріоритетних завдань у становленні демократії в країні. Досвід нещодавно розпочатого реформування засвідчив, що сьогоднішні зміни в Україні повинні супроводжуватись не тільки кількісними показниками сфер в яких вони проводяться, але й опиратися на захист конституційних прав громадян України. Це та основа, яка засвідчить якісну складову змін. Наприклад, завдяки покращенню рівня задоволеності судами українці формуватимуть нове відношення до гілки влади, яка покликана встановлювати правосуддя. А з покращенням розуміння реальної ситуації в судах та зміні відношення суспільства до них можна досягти суттєвих зрушень у напрямку ефективності судочинства.
Основним вирішенням проблем у даному контексті може стати застосування всіх можливих механізмів для зміцнення довіри до суду та формування позитивного іміджу до суддів, працівників суду і всієї судової системи. Не секрет, що ця місія часто покладається на незаангажовані інститути громадянського суспільства – неурядові організації.
На сьогодні в світі існують різні підходи в питаннях удосконалення судової системи метою яких є об’єднання міжнародних зусиль задля розробки системи цінностей, концепцій та інструментів, які суди по всьому світу можуть використовувати для оцінки та покращення якості здійснення судочинства та адміністрування судів. Так, одним з найбільш розповсюджених методів оцінки роботи судів в Україні являється опитування громадян щодо задоволення якістю функціонування судів в різних обласних центрах України. Зважаючи на це, результати фахового опитування вже неодноразово проводяться в даній сфері завдяки підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та реалізації проекту «Справедливе Правосуддя».
На ХІ черговому з’їзді судів України, який відбувся 22 лютого 2013 року було ухвалено Стратегічний план розвитку судової влади на 2013-2015 роки. Слід зауважити, що пункт 6.2 даного плану містить: «Використовувати результати внутрішнього та зовнішнього оцінювання роботи суду для удосконалення функціонування суду та здійснення судових процедур».  
Згідно з результатами оцінювання проекту «Справедливе Правосуддя» у 2015 році учасники судових процесів, які розглядаються судами Чернівецької області  позитивно оцінюють якість їх функціонування. Позитивною динамікою на Буковині відрізняється робота Апеляційного суду Чернівецької області. Переважна більшість респондентів (88,6%) загалом оцінили якість роботи суду на «відмінно» або «добре». За 5-бальною шкалою середня оцінка якості роботи суду становить 4,27 бали. Серед основних показників: доступність до суду; зручність та комфортність; повнота та ясність інформації; сприйняття роботи працівників апарату; дотримання термінів судового розгляду; сприйняття роботи суддів. Порівняно з опитуванням 2012 року у цьому році фактично по всім показникам спостерігається динаміка зростання якості роботи суду, що дає надію на те, що підвищення іміджу судової системи в Україні починається саме з Чернівецької області.
 
Прес-служба
Апеляційного суду Чернівецької області