flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Чернівецької області інформує про збільшення розміру ставок судового збору

26 серпня 2015, 13:32
22 травня 2015 року Верховною Радою України було прийнято новий Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору», згідно з яким передбачається запровадження єдиного підходу до визначення ставок судового збору, встановлення обґрунтованих ставок судового збору.
Експерти стверджують, що це значно поліпшить стан фінансування українських судів та вирішить одну з важливих проблем недофінансування судів на шляху до реформування судоустрою.
З 1 вересня 2015 року діятимуть нові норми, де за подання позовної заяви майнового характеру до загального суду юридичною особою передбачена нова ставка – у розмірі 1,5% ціни позову, але не менше 1 розміру мінімальної заробітної плати (на сьогодні діє ставка у розмірі 1% ціни позову, але не менше 0,2 розміру мінімальної заробітної плати).
У свою чергу для фізичних осіб або фізичних осіб-підприємців передбачена ставка судового збору у розмірі 1% ціни позову, але не менше 0,4 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 5 розмірів мінімальної заробітної плати.
Ще одне оновлення стосується розміру ставки подання позову про розірвання шлюбу0,4 розміру мінімальної заробітної плати.
Судовий збір апеляційної скарги на рішення суду; заяви про приєднання до апеляційної скарги на рішення суду; апеляційної скарги на судовий наказ, заяви про перегляд судового рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами становитиме 110% ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги (до введення в дію змін цей розмір становить 50% ставки).
Подання апеляційної і касаційної скарги на ухвалу суду; заяви про приєднання до апеляційної чи касаційної скарги на ухвалу суду юридичною особою або фізичною особою-підприємцем буде коштувати 1 розмір мінімальної заробітної плати, а для фізичної особи – 0,2 розміру мінімальної заробітної плати (на сьогодні збір становить 0,1 розміру мінімальної заробітної плати).
Таким чином, на відміну від діючих норм Закону України «Про судовий збір», нові норми передбачають суттєве збільшення ставок судового збору.
Нагадаємо, що востаннє розмір судового збору в Україні підвищували у 2011 році.
 
Прес-служба
Апеляційного суду Чернівецької області