flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Набув чинності Закон щодо посилення відповідальності неплатників аліментів

15 лютого 2018, 08:37

   6 лютого 2018 року набув чинності закон про посилення відповідальності для неплатників аліментів. 

Відтепер за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державний виконавець виносить постанови:

   1) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України;

   2) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами;

   3) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю;

   4) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання.

   Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнено статтею 31-1 «Суспільно корисні роботи» та статтею 183-1 «Несплата аліментів». Тож несплата аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, - тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин.

   Суспільно корисні роботи полягають у виконанні особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, оплачуваних робіт, вид яких визначає відповідний орган місцевого самоврядування.

   Суспільно корисні роботи призначаються районним, районним у місті, міським чи міськрайонним судом (суддею) на строк від 120 до 240 годин і виконуються не більше восьми годин.

   Відповідно до ч. 5 ст. 157 Сімейного кодексу України «Той із батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинкуза наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців.

   А також від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів.

 

 

прес – служба,

апеляційного суду Чернівецької області