flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Водія, що п’яним збив пішохода, засуджено до 5,6 років в’язниці

06 листопада 2017, 13:15

   Колегія суддів апеляційного суду Чернівецької області розглянула у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження відносно 41-річного жителя села Розтоки Путильського району Чернівецької області, якого обвинувачено за ч. 2 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху…що спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження).

   Встановлено, що трагедія сталася 9 січня 2017 року. Чоловік перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння о 04:30 годин ранку, рухаючись на автомобілі марки «ВАЗ 21106», дорогою сполученням «Криворівня - Чернівці» не впорався з керуванням та здійснив наїзд на двох пішоходів. Внаслідок отриманих травм, один із пішоходів помер в приміщенні Вижницької районної лікарні.

   Вироком районного суду чоловіка засуджено до 5 років та 6 місяців позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 3 роки. З рішенням суду чоловік не погодився вказавши, що районний суд вийшов за межі обвинувального акту, оскільки в основу вироку поклав обтяжуючу обставину - перебування у стані алкогольного сп’яніння, а він п’яним не був.

   Дійсно, за результатами  медичного огляду, який проводився черговим лікарем встановлено, що чоловік був тверезим на момент вчинення ДТП. Однак, враховуючи довідку департаменту охорони здоров’я Чернівецької обласної  державної адміністрації за результатами службового розслідування, та наказу Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА №25 від 04.05.2017р., «Про усунення недоліків та притягнення до дисциплінарної відповідальності» висновки медика визнано невірними, адже  вони були складені з порушенням Інструкції «Про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції».

  Більше того, із досліджених районним судом камер відеоспостереження одного із магазинів та показами свідків підтверджено факт перебування водія у стані алкогольного сп’яніння.

  На переконання колегії суддів апеляційного суду Чернівецької області, докази, дослідженні судом першої інстанції, та перевірені під час апеляційного перегляду, є достатніми, та свідчать про те що висновки районного суду були вірними.

   А тому, ухвалою суду, від 24 жовтня 2017 року, апеляційну скаргу  підсудного залишено без задоволення,  а вирок районного суду – без змін.

 

   Покарання є суворим, адже  даним злочином, не зважаючи на те, що він вважається необережним, позбавлено життя найбільшої соціальної цінності – молодої людини!

 

 

Прес-служба

апеляційного суду Чернівецької області