flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Чернівецької області розглянув кримінальне провадження щодо матері та доньки які вчинили наругу над тілом померлої

04 лютого 2016, 14:54
 Люди більше моральні, чим вони думають і набагато більше аморальні, чим можуть собі уявити
 
Апеляційним судом Чернівецької області розглянуто кримінальне провадження щодо матері та доньки які вчинили кримінальне правопорушення, передбачене ст. 297 КК України, а саме: наругу над тілом померлого.
Засуджені, стверджують, що приютили у своєму будинку потерпілу А, яка вела бродяжний спосіб життя, та дозволяли їй час від часу залишатися ночувати у них.
Проте, їй було дозволено жити не у приміщенні будинку, де проживали самі засуджені, а спочатку у підвальному приміщенні, а пізніше на горищі будинку, у місці непридатному для проживання: без опалення та відповідних зручностей, не говорячи вже про меблеві приналежності.
Чи було це проявом доброї волі засуджених, чи вчинено з певною задуманою метою?
Як встановлено при розгляді даного кримінального провадження, засуджена мати допомагала безпритульній жінці відновлювати втрачені нею документи, спочатку паспорт, потім отримувати пенсію. Пізніше, дізнавшись з розмов потерпілої про те, що вона має квартиру та земельну ділянку, мати з донькою їздили та оглядали належне майно, а мати встигла навіть отримати на своє ім’я довіреність щодо розпорядження всім належним майном з приводу його оформлення.
Одного дня мати повернулася додому та виявила на горищі у будинку потерпілу А, яка лежала мертва на землі.
Засуджена мати не заперечувала того факту, що вона, виявивши тіло потерпілої, вирішила позбутися його.
Але яким способом!
Мати, знайшовши на горищі пилу та інші ріжучі предмети, розчленувала тіло потерпілої на 10 фрагментів, в окремих місцях надломлюючи кістки до кінця, а також понівечила обличчя до невпізнання, після чого спакувала все в коробки та пакети.
Коли донька повернулася з роботи вони разом, посеред ночі, винесли розчленовані рештки по сміттєвих контейнерах.
Після того, як працівники міліції затримали винних осіб, та провели обшук у їх будинку, то знайшли більше 10 собак, кішок, морських свинок та папуг, які знаходились у жахливому стані, а тому також долучили до цієї справи фахівців із захисту тварин.
Як стверджують самі засуджені, вони лише хотіли допомогти бідній жінці, а тому приютили її у себе. Але чому тоді, згідно встановлених матеріалів, жінка померла від серцевої хвороби і перебувала у важкому, виснаженому стані в результаті того, що багато днів не харчувалася? Чому вона жила не разом з ними, ав місці непридатному для проживання?
Всі дії, які вчинили засуджені після смерті померлої є неприйнятним відповідно до моральних принципів, традицій та релігійних положень щодо поховання померлих, а також вияву поваги до пам’яті та самих покійних.
За вчинене районним судом було засуджено маму до 4 років позбавлення волі, а її дочку до 4 років обмеження волі. Засуджені ж просили призначити їм більш м’яке покарання.
Зважаючи на такі безжальні дії та всі з’ясовані обставини, апеляційний суд був позбавлений можливості призначити більш тяжке покарання, оскільки компетентними органами не порушувалося таке питання.
Що сталося з суспільством, якщо у людей виникла така зневага до загальнолюдських цінностей?
Що спонукало до таких дій?
Як могла 59-річна мати та її 29-річна донька вчинити такі безжальні дії та спромогтися на таке? Чому вони не повідомили ні правоохоронців, ні медичних працівників про смерть співмешканки?
Суд стурбований такою ситуацією, а тому закликає суспільство до негайної відповіді на ці питання.
 
Прес-служба
 Апеляційного суду Чернівецької області
 
Джерело: BukNews.