flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Положення про апарат апеляційного суду Чернівецької області

ПОЛОЖЕННЯ

про апарат апеляційного суду Чернівецької області

І. Загальні положення

  1. Апарат апеляційного суду Чернівецької області (далі – апарат суду) здійснює організаційне забезпечення роботи суду відповідно до Закону України "Про судоустрій і статус суддів".
  2. У своїй діяльності апарат суду керується Конституцією України, законами України "Про судоустрій і статус суддів" та "Про державну службу", іншими нормативно-правовими актами, положенням про апарат суду, рішеннями зборів суддів, а також наказами і розпорядженнями голови суду, наказами керівника апарату суду.
  3. Голова суду контролює ефективність діяльності апарату суду, вносить подання про призначення на посаду керівника апарату суду, заступника керівника апарату суду та про звільнення їх з посад, а також про застосування заохочень або накладення дисциплінарних стягнень відповідно до законодавства.
  4. Положення про апарат суду розробляється керівником апарату суду на підставі Типового положення про апарат місцевого апеляційного судів, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 28 вересня 2012 року № 115, погоджується Державною судовою адміністрацією України та затверджується зборами суддів суду.
  5. Структура і штатна чисельність апарату суду затверджуються в межах видатків на утримання суду Державною судовою адміністрацією України за погодженням із головою суду.
  6. В апараті суду утворюється канцелярія, яка щоденно протягом робочого часу суду забезпечує прийняття та реєстрацію документів, що подаються до суду. Канцелярія також виконує інші завдання, визначені положенням, що затверджується керівником апарату суду.В апараті апеляційного суду можуть утворюватися управління та відділи, що здійснюють свої функції на підставі положення про управління, відділ, затверджених керівником апарату суду.
  1. До апарату суду входять секретарі судового засідання, судові розпорядники, консультанти, інші державні службовці, а також працівники, які виконують функції з обслуговування апарату суду.Правовий статус працівників апарату суду визначається законами України "Про судоустрій і статус суддів", "Про державну службу", іншими законами та нормативно правовими актами України, відповідними положеннями та посадовими інструкціями.
  1. Для кадрового та фінансового обслуговування до апарату суду прикріплюються помічники суддів.

Правовий статус та умови діяльності помічників суддів визначаються Законом України "Про судоустрій і статус суддів" і Положенням про помічника судді суду загальної юрисдикції, затвердженого рішенням Ради суддів України від 25 березня 2011 року № 14. На помічників суддів поширюється дія Закону України "Про державну службу".

IІ. Основні функції апарату суду

  1. Відповідно до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" апарат суду виконує такі функції із забезпечення роботи суду:

   1) у сфері організаційного забезпечення:

2) у сфері документального та інформаційно-технічного забезпечення:

3) у сфері фінансового, кадрового, матеріально-технічного забезпечення:

4) апарат апеляційного суду, крім зазначеного:

III. Керівник апарату суду

  1. Апарат суду очолює керівник апарату суду.

Керівника апарату суду та його заступника призначає на посаду та звільняє з посади Голова Державної судової адміністрації України за поданням голови суду.

  1. На посаду керівника апарату апеляційного суду призначається особа, яка має вищу юридичну, економічну освіту або вищу освіту в галузі державного управління з освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра, стаж роботи за фахом на посадах державної служби певної групи, підгрупи або на відповідних посадах в органах місцевого самоврядування не менше п'яти років чи стаж роботи за фахом в інших сферах не менше семи років.
  2. Керівник апарату суду підзвітний зборам суддів суду.

Заохочення або накладення дисциплінарного стягнення стосовно керівника апарату суду та його заступника застосовується Головою Державної судової адміністрації України за поданням голови суду.

  1. Керівнику апарату суду безпосередньо підпорядковані заступник керівника апарату суду, керівники структурних підрозділів апарату суду.
  2. Керівник апарату суду відповідно до наданих повноважень:
  1. Керівник апарату суду в межах повноважень, наданих йому законами України "Про судоустрій і статус суддів", "Про державну службу", видає накази з кадрових питань щодо працівників апарату суду (державних службовців, працівників, які виконують функції з обслуговування), а також щодо помічників суддів (за поданням судді) стосовно призначення на посади, звільнення з посад, переведень на інші посади, просування по службі, встановлення рангів державних службовців, надання відпусток, застосування заохочень, накладення дисциплінарних стягнень, проведення щорічного оцінювання результатів службової діяльності, а також з адміністративно-господарських питань (відрядження, підвищення рівня професійної кваліфікації (компетентності) працівників апарату суду).
  2. Керівник апарату суду несе персональну відповідальність за належне організаційне забезпечення діяльності суду, суддів та судового процесу, функціонування автоматизованої системи документообігу суду.
  3. Керівник апарату суду звітує перед зборами суддів про діяльність апарату суду.

Збори суддів можуть висловити недовіру керівнику апарату суду.

У зв'язку з висловленням недовіри, керівник апарату суду звільняється з посади у порядку, встановленому частиною третьою статті 149 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", з дотриманням вимог Кодексу законів про працю України та Закону України "Про державну службу".

  1. На час відсутності керівника апарату суду його обов'язки виконує заступник керівника апарату.

Повноваження заступника керівника апарату суду визначаються посадовою інструкцією, яка затверджується керівником апарату суду.

  1. У разі відсутності заступника керівника апарату суду тимчасове виконання обов'язків за посадою відсутнього керівника апарату суду покладається на іншого працівника апарату суду наказом Голови Державної судової адміністрації України за поданням голови суду.
  2. Керівник апарату суду та його заступник мають посвідчення, що підтверджують їх особу та повноваження.

Посвідчення керівника апарату суду та його заступника підписує Голова Державної судової адміністрації України.

  1. Щорічні та додаткові відпустки керівнику апарату суду, заступнику керівника апарату суду надаються відповідно до вимог Кодексу законів про працю України, законів України "Про державну службу" та "Про відпустки". Накази про відпустки керівника апарату суду та заступника керівника апарату суду видає голова суду згідно із затвердженим графіком відпусток.
  2. Керівники структурних підрозділівта інші працівники апарату суду
  1. В апараті суду можуть утворюватися управління, до складу яких входять не менше двох відділів, кожен з яких чисельністю не менш як п'ять працівників. Керівник управління, чисельність працівників якого не перевищує 16 одиниць, може мати одного заступника – керівника відділу. У разі коли чисельність працівників управління становить понад 16 одиниць, керівник управління може мати не більше двох заступників, у тому числі одного заступника, який не очолює відділ.
  2. Самостійний відділ у складі апарату суду утворюється з чисельністю не менш як п'ять працівників.

Керівник відділу (як самостійного, так і у складі управління) апарату суду може мати заступника. Така посада може вводитись у разі, якщо чисельність працівників у відділі не менш як сім одиниць.

  1. Керівник структурного підрозділу апарату суду:
  1. Права і обов'язки працівників суду визначаються посадовими інструкціями, затвердженими керівником апарату суду.

Посадові інструкції судових розпорядників розробляються на підставі Положення про службу судових розпорядників та організацію її діяльності, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 14 липня 2011 року № 112 та погодженого рішенням Ради суддів України від 24 червня 2011 року № 32.

Посадові інструкції помічника судді розробляються на підставі Положення про помічника судді суду загальної юрисдикції, затвердженого рішенням Ради суддів України від 25 березня 2011 року № 14.

  1. Працівники апарату суду зобов'язані дотримуватися посадових інструкцій, правил внутрішнього службового розпорядку, інструкцій з діловодства в суді, Правил поведінки працівника суду, вимог інших документів, які регламентують роботу суду, а також постійно підвищувати свій рівень професійної кваліфікації (компетентності).
  2. Працівники апарату суду мають посвідчення, що підтверджують їх особу та повноваження.

Посвідчення працівників апарату суду підписуються керівником апарату суду.

  1. Оплата праці працівників апарату суду встановлюється відповідно до класифікації посад державних службовців з урахуванням особливостей та характеру роботи і повинна стимулювати їх сумлінну та ініціативну працю.
  2. Щорічні та додаткові відпустки працівникам апарату суду надаються в порядку, встановленому Кодексом законів про працю України, законами України "Про державну службу" та "Про відпустки".
  3. Прикінцеві положення

Це положення набирає чинності з дня його затвердження зборами суддів суду, крім положень підпункту 3 пункту 9 розділу ІІ, пунктів 11, 14 розділу ІІІ, які регулюють проходження державної служби, що набирають чинності з дня набрання чинності Законом України "Про державну службу" від 17 листопада 2011 року № 4050-VІ.

 

Керівник апарату

апеляційного суду

Чернівецької області                                                                            І.В. Сорохан