flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Буковини обговорили практику застосування норм матеріального та процесуального права при розгляді кримінальних, цивільних справ та справ про адміністративні правопорушення у 2016 році

01 лютого 2017, 13:44
        30 січня 2017 року в апеляційному суді Чернівецької області відбулося обговорення практики застосування судами загальної юрисдикції Чернівецької області норм матеріального та процесуального права при розгляді кримінальних, цивільних справ та справ про адміністративні правопорушення за результатами роботи у 2016 році.
      Дане обговорення відбулося за участі голів та суддів місцевих судів загальної юрисдикції Чернівецької області, голови Державної судової адміністрації України (ДСА) Холоднюка З.В., членів Ради суддів України (РСУ) – Чебан В.М. та Чумаченко Т.А., а також начальника ТУ ДСА в Чернівецькій області – Гончарук Ю.Г.
Захід розпочався із аналітичної доповіді голови апеляційного суду Чернівецької області Валерія Трохимовича Марчука, який за допомогою порівняльної характеристики 2015/2016 рр. ознайомив присутніх із базовими показниками роботи апеляційного суду Чернівецької області у 2016 році.
Головою суду було вкотре наголошено про певні проблеми, що мали місце, у роботі суду та судів області. А саме, у зв’язку із виходом значної кількісті суддів у відставку, навантаження на кожного суддю області значно зросло. До прикладу, штатна чисельність суддів апеляційного суду Чернівецької області складає 38 суддів, при цьому фактично працює тільки 21 суддя, що становить лише 55% від передбаченої чисельності.
Зазначимо, що Марчук В.Т. звернув увагу присутніх на те, що 27 січня 2017 року зборами суддів апеляційного суду Чернівецької області у результаті проведеного таємного голосування обрано делегата на з’їзд суддів України від апеляційного суду, який відбудеться 14-15 березня 2017 року.
На завершення, голова суду звернув увагу всіх присутніх суддів на необхідності покращення взаємодії із засобами масової інформації.  Адже, до цих пір, актуальним залишається питання висвітлення в засобах масової інформації короткого змісту ухвалених судових рішень по резонансним справам та справам, розгляд яких набув широкого розголосу. «Саме такий вид взаємодії із засобами масової інформації є найбільш ефективним для посилення довіри до суддів області та результатів нашої з Вами діяльності» наголосив Валерій Трохимович Марчук. 
 
 
Далі слово було надано секретареві судової палати з розгляду кримінальних справ Колотило Онуфрію Олександровичу для підведення підсумків діяльності судової палати з розгляду кримінальних справ за
2016 рік. З метою запобігання та недопущення помилок в роботі, Онуфрій Олександрович у рекомендаційній формі намагався звернути увагу присутніх суддів І інстанції на всі неточності, які були допущенні ними під час винесення рішень (ухвал) та вироків. Та наголосив, що суд завжди діє в інтересах людей та для людей. 
 
 
Нагадаємо, що напередодні, а саме 23 січня 2017 р. в апеляційному суді Чернівецької області відбулися збори суддів суду, на яких вже виносилися питання підсумків роботи судових палат апеляційного суду. На зборах, головою суду та секретарями палат: Колотило О.О. (кримінальна палата) та Яремко В.В. (цивільна палата) було звернено увагу на проблемні питання та висвітлено важливі рекомендації для подальшої роботи суду.
Зауважимо, що у вчорашньому обговоренні активну участь приймали і члени Ради суддів України (РСУ), зокрема голова комітету етики, врегулювання конфлікту інтересів та професійного розвитку суддів – Чумаченко Тетяна Анатоліївна вкотре нагадала основні пріоритетні напрямки діяльності РСУ та зазначила: «Що головне завдання Ради суддів України – здійснювати заходи щодо забезпечення незалежності суддів. А суддівське самоврядування є однією з гарантій забезпечення самостійності та незалежності суддів». Неодноразово говорилось про зміст поняття «конфлікт інтересів» та «потенційний конфлікт», про важливість створення та заповнення Декларації про приватний інтерес. Чумаченко Тетяною Анатоліївною було зазначено що: «Декларація про приватний інтерес – це добровільна можливість вказати на усі свої родинні зв’язки, з метою більшої відкритості судової влади».
 
 
У своїй  доповіді голова ДСА України Зеновій Васильович Холоднюк, звернув увагу присутніх на питання організаційного та фінансового забезпечення діяльності органів судової влади у 2016 році та перспективи розвитку на 2017 рік. За допомогою ілюстраційного матеріалу, діаграм та схем, Зеновієм Васильовичем було детально роз’яснено джерела фінансування судів України, показники приросту фінансування порівняно з 2015 роком, висвітлено питання технічного оновлення та оплати праці суддів, керівників та працівників апаратів судів України. Було зазначено про проблему так званого «кадрового голоду», суть якого полягає у критичній нехватці кадрів у судах різних інстанцій. Саме вирішення цієї проблеми покладено на порядок денний ДСА.
 

Щодо роботи у 2017 році, то Зеновій Холоднюк поінформував, що необхідно провести оптимізацію мережі судів у залежності від конституційних змін та адмінреформи, а також кількісного складу судів на базі розроблених нормативів навантаження. Також на наступний рік Голова ДСА України назвав ще кілька завдань, серед яких, зокрема, побудова єдиної системи стратегічного планування та бухгалтерського обліку в судовій системі, оцінювання діяльності системи правосуддя та управління фінансовими ресурсами з використанням сучасних інформаційних технологій, обладнання оптимізованої мережі судів матеріальними ресурсами на рівні європейських стандартів, оптимізація судової статистики та звітності судів.
Головою ДСА України зазначено, що треба припинити постійно вишукувати негатив у судовій системі та багато говорити про її реформування, слід почати з простих речей: змінити підхід і принципи добору кадрів на посади суддів, керівників та працівників апаратів. Визнати головними пріоритетами при доборі кандидатів відкритий конкурс, публічність і гласність. Адже відкритість суду – це запорука довіри громадян.
 
 
 
Прес-служба
Апеляційного суду Чернівецької області