flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Українцям потрібна ефективна судова влада», – суддя Віталій Марчак

08 квітня 2016, 10:36
Суддя Апеляційного суду Чернівецької області Віталій Марчак виступив вчора з доповіддю на круглому столі, який відбувся на юридичному факультеті ЧНУ ім. Юрія Федьковича.
Круглий стіл організований кафедрою правосуддя, кафедрою приватного права ЧНУ ім. Ю. Федьковича спільно з Лігою студентів асоціації правників України. Присутні мали можливість обговорити актуальні питання судово-правової реформи в Україні. Серед запрошених були представники судів загальної юрисдикції, Ради суддів України, територіального управління Державної судової адміністрації, адвокати, викладачі кафедри правосуддя та студенти юридичного факультету ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
Найбільшу зацікавленість учасників дискусії викликали питання ефективності реформ судової системи в Україні, як вони впроваджуються та які нові можливості будуть створені для судової влади в майбутньому.
- Якщо ми будуємо демократичні засади в Україні, то нам слід пам’ятати про побудову правильного орієнтиру з урахуванням позитивних практик європейської спільноти, – відзначив у доповіді доктор юридичних наук, професор, суддя Апеляційного суду Чернівецької області Марчак В.Я. Доповідач наголосив також, що нині суди перебувають у надскладних умовах, коли будь-яка інформація незрозумілого походження про одного суддю може зашкодити всій системі. Така обставина є неправильною і саме тому в судах віднедавна запроваджені посади прес-секретарів судів та закріплені відповідальні судді спікери. А представникам журналістського середовища, українського полутикуму слід відповідально відноситись до критичних висловлювань у бік суду.
«Зауважу, що Венеціанська Комісія засуджує ідею про одночасне і тотальне звільнення всіх суддів з посад. Це може породити стихійні явища в Україні. Нам потрібно обговорити питання децентралізації органів суддівського самоврядування, провести переговори по впровадженню конституційних змін, у запропонованих варіантах, до речі, є багато позитивних сторін», – наголосив доповідач.
В ході дискусії учасниками було напрацьовано цілий ряд рекомендацій і застережень на які варто звертати увагу та робити висновки.
За результатами роботи круглого столу спікери були нагородженні сертифікатами від Ліги студентів Асоціації правників України.
 
Прес-служба
Апеляційного суду Чернівецької області