flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сьогодні день народження святкує голова Апеляційного суду Чернівецької області у відставці Олійник Микола Васильович

11 листопада 2016, 09:00
Набути знання це лише початок, а ось стати професіоналом, це вже значно вищий щабель людського поступу. Олійник Микола Васильович належить до тих суддів та керівників, яких цінують, насамперед, за людяність і проникливість. А якщо додати до цих якостей ще й авторитетність, повагу серед колег та організаторські здібності, то цілком зрозуміло чому саме Миколі Васильовичу багаторічно була довірена посада голови Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська, а згодом і Апеляційного суду Чернівецької області.
Народився Микола Васильович 11 листопада 1957 року в м. Дніпропетровськ. У 1980 році закінчив Національну юридичну академію України імені Ярослава Мудрого за спеціальністю «Правознавство» та здобув кваліфікацію юриста.
Батько Миколи Васильовича працював майстром на заводі, а мати – в юридичній консультації у м. Дніпропетровську.
Починав трудову біографію учнем токаря Південного машинобудівного заводу м. Дніпропетровськ. А потім – розпорядник робіт, лаборант хімічного аналізу, державний нотаріус.
Крок за кроком Микола Васильович набував не лише життєвого, а й професійного досвіду, які в подальшому Він зміг успішно застосовувати у судовій практиці.
Цікавим є те, що на час професійного становлення Миколи Васильовича, суддів обирав народ України через свої трудові колективи. Так, у лютому 1985 року Олійник Микола Васильович, набравши на виборах народного судді Індустріального районного народного суду м. Дніпропетровська більше половини голосів усіх виборців округу, став народним суддею цього суду. Тоді відбувалися щотижневі зустрічі для звіту судді перед колективом виборців про прийняті рішення, доводив свою справедливість і неупередженість. Довіра виборців до Миколи Васильовича постійно тільки зростала.
Через кілька років на виборчому окрузі № 4, із загальною чисельністю виборців 24 тис. осіб, Він отримав майже одноголосну підтримку громадян на посаду народного судді Жовтневого районного народного суду м. Дніпропетровська. Відданість своїй справі завжди знаходила підтримку народу, що й послугувало підставою для того, що незабаром Микола Васильович був обраний головою Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська, який очолював понад 25 років. «Нічого не могло бути поважнішим від того, що працівники і колеги довіряють Тобі та підтримують», – ділиться враженнями в одному з інтерв’ю Микола Васильович.
Микола Олійник завжди виконував покладені обов’язки з усім серцем. Знаність та авторитет Миколи Васильовича, його мудрість та виваженість, професійні і моральні якості належно оцінювались всіма суддями Дніпропетровщини, у зв’язку з чим, його неодноразово обирали делегатом від області на З’їзд суддів України.
За його вагомі заслуги в зміцненні законності і правопорядку, високий професіоналізм, який, до речі, визнається не лише на теренах Дніпропетровщини, але й всієї України, Микола Васильович Указом Президента України від 14 грудня 1998 року удостоєний звання «Заслужений юрист України».
Микола Олійник окрім своєї професійної діяльності відзначився й на науковій ниві. Він є автором багатьох наукових робіт та публікацій по кримінальному праву та процесу. Також був головою Державної екзаменаційної комісії Національної гірничої Академії та Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича зі спеціальності «правознавство».
З 2013 року Микола Васильович очолив Апеляційний суд Чернівецької області. Крім функцій керівника суду на Буковині він паралельно здійснював судочинство. Варто відзначити його великий вклад у зміцнення колективу суду. Завдяки організованому підходу до керівництва установою в суді було започатковано і налагоджено роботу прес-служби. Про результати роботи Миколи Васильовича свідчать щорічні матеріали проекту «Справедливе Правосуддя», де публікуються висновки громадських опитувань.
Показником високої професійної діяльності на Буковині Миколи Олійника є відсутність скасованих та змінених під його головуванням рішень судами вищої інстанції.
Працьовитість, енергійність та доброзичливість – це ті якості, що зробили Миколу Васильовича авторитетною, шанованою і знаною людиною не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Багатогранність і глибина його таланту викликають захоплення, а неоціненний внесок у розвиток судової влади – повагу. Колеги відмічають його вимогливість, дисциплінованість, відповідальність.
Загалом, Микола Васильович пропрацював на посаді судді понад 30 років, а загальний трудовий стаж становить більше 40 років.
Життєвий та професійний шлях Миколи Олійника став невід’ємною частиною становлення і розвитку судової системи України.
Робота суду багато в чому залежить від досвіду та лідерських якостей керівника, його неупередженого, поважного ставлення до підлеглих. Кожен з колег підтвердить тезу про те, що Микола Васильович став для нього мудрим наставником і взірцевим керівником.
Колектив Апеляційного суду Чернівецької області щиро вітає Миколу Васильовича з днем народження та висловлює йому вдячність за високий рівень організації роботи суду та бажає успіхів у всіх починаннях та професійних перемог на всі літа. Дякує за відповідальне ставлення до роботи, принциповість, вірність ідеалам права та справедливості.
Тож нехай Вашу почесну працю завжди супроводжує успіх, а кожний день повниться плідним змістом і новими здобутками та щастям. Бажаємо Вам запалу, міцного здоров’я, родинного затишку та сімейного благополуччя!
Ваша самовідданість і невичерпна енергія є міцною основою для подальших досягнень кожного з нас.
 
З повагою
колектив Апеляційного суду Чернівецької області