flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя-спікер АСЧО взяв участь у міжнародній конференції з питань протидії торгівлі людьми з метою трудової експлуатації

10 липня 2017, 14:25

    За сприяння Організації з безпеки та співробітництва в Європі, урядів Канади та Німеччини у Києві  6-7 липня пройшла міжнародна конференція на тему: «Протидія торгівлі людьми з метою трудової експлуатації». Участь у ній приймали представники різних владних структур, в тому числі: уповноважені особи з управлінь по боротьбі з протидією торгівлі людьми Національної поліції України (НПУ), представники Міністерства соціальної політики України, Міністерства внутрішніх справ України, Верховного Суду України, члени парламенту, представники ОБСЄ, координатори проектів ОБСЄ в Україні, фахівці центрального апарату Державної служби України з питань праці та  територіальних управлінь Держпраці, прокурори, судді апеляційного суду, представники громадських організацій, тощо.

   Зокрема, від апеляційного суду Чернівецької області делегатом на заході був суддя-спікер – Потоцький Володимир Пилипович.

   Конференцію організовано Міністерством соціальної політики України у співпраці з Організацією з безпеки та співробітництва в Європі за підтримки Верховного суду України, Генеральної прокуратури України та Національної поліції України.

   Метою конференції є підвищення рівня обізнаності представників українських структур, що працюють у напрямку протидії торгівлі людьми у світі та в Україні зокрема. В тому числі обговорення  законодавчих ініціатив, а також покращення координації зусиль на центральному та регіональному рівнях, у вирішенні даної нагальної проблеми на теренах країн-учасниць ОБСЄ, включаючи Україну.

  В перший день конференції учасники мали змогу ознайомитись з досвідом у боротьбі з торгівлею людьми таких країн як Бельгія, Велика Британія та Нідерланди, зокрема із переліком законодавчих актів, які формують державну політику у цій сфері,  ключовими партнерами у боротьбі зі злочином, повʼязаним з торгівлею людьми та принципом роботи державних органів.

  Йшлося також про досвід країн-учасниць ОБСЄ у вирішенні зазначеної проблеми: роль інспекторів контролю умов праці у виявленні жертв трудової експлуатації, їх співпрацю з іншими структурами під час розслідування випадків торгівлі людьми.

  У своїй доповіді заступник Міністра соціальної політики Наталія Володимирівна Федорович зауважила, що результатом проведеної Урядом України роботи у боротьбі з торгівлею людьми стало підвищення рейтингу України на міжнародній арені у сфері протидії торгівлі людьми та віднесення країни до Другої групи, про що зазначено у 17-му Звіті про торгівлю людьми Державного Департаменту США. А також вкотре наголосила на основних тенденціях злочину – торгівлі людьми в контексті примусової праці, країни постачання «живого товару», розповіла про базові проблеми працевлаштування українців за кордоном.

 

 

  Другий день міжнародної конференції відкрила Спеціальний представник ОБСЄ з протидії торгівлі людьми Мадіна Джарбусинова, яка наголосила на прогресі України у сфері протидії торгівлі людьми та подякувала Міністерству соціальної політики за багаторічну співпрацю, ініціативність та професійну координацію у роботі з суб’єктами Національного механізму взаємодії, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми.

  Пані Мадіна Джарбусинова розповіла, які заходи вживає Офіс Координатор проектів ОБСЄ для підтримки держав-членів ОБСЄ у протидії торгівлі людьми.

  Свої виступи презентували також представники Генеральної прокуратури, Національної поліції, Верховного суду та Національний Координатор програми Управління ООН з наркотиків та злочинності.

  Також, під час другого дня учасники мали змогу попрацювати в групах над трьома блоками питань:

  • Профілактика, виявлення та реагування на внутрішню торгівлю людьми з метою трудової експлуатації.
  • Попередження, виявлення та реагування на залучення іноземних громадян в торгівлю людьми  з метою трудової експлуатації.
  • Попередження, виявлення та реагування на транснаціональну торгівлю людьми з метою трудової експлуатації через посередників, які пропонують працевлаштування за кордоном.

  Міністерство соціальної політики впевнене, що залучення інспекторів з праці до Національного механізму взаємодії дасть хороші результати у виявленні осіб, які потерпіли від торгівлі людьми та покарання підприємців, які порушують норми трудового законодавства.

  Конференція стала унікальною платформою для посилення взаємодії між структурними підрозділами обласних державних адміністрацій, відповідальних за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, підрозділами Національної поліції, прокуратури, суддями та інспекторами з праці.

 

Джерело: Міністерство соціальної політики

 

 

Прес-служба

апеляційного суду Чернівецької області